Nijedan radnik neće ostati bez penzije zbog neplaćenih doprinosa

Bez autora
Jun 16 2013

Ministarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da država neće ostaviti nijednog radnika bez penzije, bez obzira na to što im propala preduzeća nisu uplaćivala sve doprinose. Izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji biće omogućena efikasnija naplata doprinosa.Ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja obezbeđuje se samo doslednom i efikasnom kontrolom i naplatom doprinosa. Zaštita prava radnika neće biti obezbeđena time što će u nekom zakonu da stoji da obaveze preduzeća radnicima za PIO doprinose nikada ne zastarevaju.

Nijedan radnik neće ostati bez penzije zbog neplaćenih doprinosaMinistarstvo finansija i privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da država neće ostaviti nijednog radnika bez penzije, bez obzira na to što im propala preduzeća nisu uplaćivala sve doprinose.

U saopštenju se navodi da će izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji biti omogućena efikasnija naplata doprinosa.

Ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja obezbeđuje se samo doslednom i efikasnom kontrolom i naplatom doprinosa. Zaštita prava radnika neće biti obezbeđena time što će u nekom zakonu da stoji da obaveze preduzeća radnicima za PIO doprinose nikada ne zastarevaju.

Ministarstvo navodi da je izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji predviđeno zastarevanje obaveza za doprinose za penzijsko osiguranje, tako što će od 1. januara 2014. godine zastariti obaveze koje su dospele zaključno sa 31. decembrom 2003. godine.

Preduzeća koja duguju doprinose za penzijsko osiguranje duže od 10 godina, dakle od 2003. godine i ranije po pravilu su u stečaju ili više ne postoje, pa je naplata doprinosa u tim firmama praktično nemoguća. To, međutim, ni u kom slučaju ne znači da se te obaveze “brišu” iz evidencije, već se i dalje vode u knjigama Poreske uprave, ali se izmeštaju sa spiska dužnika jer su doprinosi za penzijsko osiguranje od tih firmi praktično nenaplativi.

Naime, potrebno je da Poreska uprava Srbije ima ažuran spisak privrednih subjekata od kojih doprinosi i porezi mogu da se naplate. Takođe, to ne znači da će radnici koji rade u tim firmama ostati bez penzije, a Vlada će, kao i do sada, izlaziti u susret radnicima i po potrebi donositi odluku o povezivanju staža, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Ministarstvo ističe da se ovom izmenom obezbeđuje efikasnija naplata doprinosa, informatičko povezivanje sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja i automatsko knjiženje plaćenih doprinosa, što su sve preduslovi za efikasniju kontrolu i naplatu doprinosa.

Jedna od najvažnijih izmena Zakona o poreskom postupku i administraciji jeste i novi sistem plaćanja i kontrole svih poreza po odbitku, gde se svrstavaju i doprinosi, što će sprečiti pojavu zastarelosti doprinosa u budućnosti.

Uvodi se pojedinačna prijava obveznika, koju će proveravati Poreska uprava. Ukoliko se poslodavac u roku od mesec i po dana ne javi sa prijavom da plati obavezu, Poreska uprava sama, po službenoj dužnosti, generiše doprinose i traži isplatu.

Ako se doprinosi ne plate, to je jasna indikacija da se ode u kontrolu i prinudno izvrši naplata te obaveze, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik